Back
Concept Eventproductie Frank Veenstra Services

Sonische installatie Cosmic Radio @ STRP Expo

Scroll

EINDHOVEN – Een levende installatie: zo kon je de uiting van Shock Forest Group als onderdeel van heb Cosmic Radio project niet beter omschrijven tijdens de expo van kunstenfestival STRP. In de kelder van Microstad (het voormalige KPN gebouw naast het Centraal Station Eindhoven) werd een ruimte vier dagen lang volgehangen met antennes van flinterdun koperdraad. Een proces dat op vrijdag begon met een enkel draadje, en tegen het einde manifesteerde als een ragfijn, gecompliceerd web van antennes. Het ophangen van de kabels was ook een beleving op zich, waarbij leden van Shock Forest Group in een bijna gechoreografeerde ‘dans’ de ruimte verder vulden.

Microstad

Diep in de krochten van Microstad lijk je even in een andere wereld te stappen. De gipsen vloer is voorzien van kraters waardoor het geheel als een maandlandschap aanvoelt en de buitenaardse tonen die er klinken, versterken dat gevoel alleen maar. Wat de ruimte eerst was? Niemand die het zo snel kan zeggen, maar wat het is, moge duidelijk zijn.

Hier is het werk van onderzoekscollectief Shock Forest Group dat onder de noemer Cosmic Radio in vrije vorm onderzoek doet naar elektromagnetische golven die wij niet kunnen waarnemen, maar er wel degelijk zijn. De groep verbaast zich sinds het onderzoek naar onze constante noodzaak om te willen zenden, maar het luisteren zijn verleerd. Dat komt tot uiting in de sonische installatie die de groep tijdens STRP Expo presenteert, ondersteunt door een video van hun veldonderzoek die in de nabijgelegen ruimte te zien was.

Buitenaardse geluiden

Want al die kabels hebben wel degelijk een functie: elk draad is in staat om golven op te vangen die worden gegenereerd door elektriciteit. Of het nu ons elektrisch net is of een bliksemschicht 1000 kilometer verderop; wat wij als bezoekers in de ruimte waarnemen is de vertaling van die golven om ons heen.

En dat geluid is gelaagd: met meer kabels worden er meer geluiden opgevangen, en horen we drones, sprinkhanen door de mangel, zoemen en klanken waarvan we alleen kunnen vermoeden dat ergens in de kosmos dit een grote hit is.

Schouwspel

Het ophangen van de kabels is een schouwspel op zichzelf te noemen: SFG-leden Katya Abazajian, Jelger Kroese en Sheryn Akiki bewegen zicht voort door de ruimte en met hooguit een paar woorden, blijft het aanspannen van de koperdraden voor de rest een woordeloze exercitie. Muziekproducer Nicolas Jaar is minder goed te zien, maar zit diep geconcentreerd achter de laptop en leidt zo te zien de geluiden in goede banen.

Dit alles komt samen tot een indrukwekkende ervaring waar je – excusez het cliché – bij had moeten zijn. Maar niet getreurd: Cosmic Radio is nog niet ten einde. Shock Forest Group keert namelijk eind oktober terug voor de tweede fase van hun onderzoek in Eindhoven. Wat er allemaal dan te zien en beleven is, kun je volgen op www.cosmicradio.nl

Shock Forest Group is een internationaal, multidisciplinair onderzoekscollectief bestaande uit Katya Abazajian, Sheryn Akiki, Axel Coumans, Susanna Gonzo, Nicolás Jaar, Daria Kiseleva en Jelger Kroes. Voor Cosmic Radio doet de groep wijdverspreid onderzoek naar radio en elektromagnetische golven in Eindhoven. Het project is geïnitieerd door Frank Veenstra (Unusual Suspects) en Powered by TINC en wordt georganiseerd met partners STRP, Van Abbemuseum, TAC en Nul Zes. Cosmic Radio wordt ondersteund door Brabant-C, Stichting Cultuur Eindhoven, Eindhoven 247, Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds21.