Back
Concept Eventproductie Frank Veenstra Services

In gesprek met Shock Forest Group over Cosmic Radio

Scroll

EINDHOVEN – Een polyfonie van stemmen die samen tot iets gezamenlijks kunnen komen. Niet alleen in het kort hoe Shock Forest Group (SFG) zich afgelopen woensdag presenteerde in het Van Abbemuseum, maar ook de crux van het Cosmic Radio project waarvoor SFG is neergestreken in Eindhoven en met een geluidsinstallatie tijdens STRP tot en met zondag in Microstad te beleven is.

Radio Kootwijk en LOFAR

Shock Forest Group is voor de tweede keer in Nederland om diepgravend onderzoek te doen en verdiept zich voor Cosmic Radio in radio, het medium zoals we dat kennen en radiogolven die als echo’s uit een oerverleden zijn te ervaren. In een kleine twee weken tijd heeft het onderzoekscollectief de vleugels uitgespreid over heel Nederland en met zeven verschillende achtergronden, komen er zeven verschillende invalshoeken samen. In het Van Abbemuseum stelde de groep zich voor en stelde museumdirecteur Charles Esche als gespreksleider vragen over SFG’s onderzoeksmethodes.

In videovorm toont Shock Forest Group gedurende de Talk een verslag van drie locaties waarbij haar leden op onderzoek zijn gegaan: Radio Kootwijk, een radiotelescoop naast Kamp Westerbork en een LOFAR (low frequency array) in Drenthe. Uit die bezoeken zijn al diverse verrassingen naar voren gekomen. De associatie van locatie met geweld bijvoorbeeld, benoemd door onderzoekster Katya Abazajian. Die was er al bij SFG’s eerste onderzoek bij voormalig kogelfabriek Het Hem, nu hoorde de groep bij Radio Kootwijk schoten van het nabijgelegen militair oefenterrein. De staat van verval op de verschillende locaties maakt indruk: de opgebouwde bezinksels, mos en gebrek aan onderhoud staan in schril contrast met het altijd willen zenden, maar niet bij de bron kunnen kijken.

Sensing & The Art of Listening

Daar zit tevens een kern in van waar Shock Forest Group mee bezig is. Linguïste Susanna Gonzo legt uit hoe in het Engels er een verband zit tussen de woorden ‘sensing’ en ‘sending’ en dat er veel klakkeloos de wereld in wordt geslingerd zonder de vraag te stellen of het iets wat we willen horen. De groep is duidelijk geïnteresseerd in een hernieuwde waardering van het kunnen luisteren, een thema dat naadloos aansluit bij STRP’s ‘The Art of Listening’ waarbij het collectief aanhaakt. Dat gebeurt met een radiouitzending bij STRP Frequencies in Microstad zaterdag 15 april om 17:00 uur, te beluisteren ter plekke of via de site van STRP.

De pièce de resistance is een sonische installatie als onderdeel van STRP Expo, tevens in Microstad. Voor de installatie is het collectief het hele festival lang bezig met het maken van antennes die frequenties opvangen die wij niet kunnen horen, maar er zeker zijn, mede door alle elektrische apparaten die wij gebruiken. De installatie wordt tot en met zondag dagelijks geactiveerd door Shock Forest Group als zegenoemde ‘live-interventies’.

Oorsprong van Cosmic Radio

Punt van discussie tijdens de Talk is nog even hoe de frequenties worden vertaald naar de bezoekers, die door SFG als wezenlijk onderdeel worden gezien van de installatie. Muziekproducer en SFG-lid Nicolas Jaar stipt tijdens de Talk aan dat het niet de meest spannende tonen zijn om te horen en dat die wat spannender kunnen worden gebracht. De meningen daarover lopen nog uiteen, maar dat maakt de Shock Forest Group gaaf om te zien: hier zitten zes van de zeven leden die uit de kunst én de wetenschap komen. Dat zijn samenwerkingen die iedereen wel kan bemoedigen.

Shock Forest Group is een internationaal, multidisciplinair onderzoekscollectief bestaande uit Katya Abazajian, Sheryn Akiki, Axel Coumans, Susanna Gonzo, Nicolás Jaar, Daria Kiseleva en Jelger Kroes. Voor Cosmic Radio doet de groep wijdverspreid onderzoek naar radio en elektromagnetische golven in Eindhoven. Het project is geïnitieerd door Frank Veenstra (Unusual Suspects) en Powered by TINC en wordt georganiseerd met partners STRP, Van Abbemuseum, TAC en Nul Zes. Cosmic Radio wordt ondersteund door Brabant-C, Stichting Cultuur Eindhoven, Eindhoven 247, Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds21.