Back
Concept Eventproductie Frank Veenstra

Cosmic Radio: Shockforest Group

Scroll

Na het succesvolle project ‘No Camouflage’ in Het Hem Zaandam (2019), komt het internationale en multidisciplinaire onderzoeksteam Shock Forest Group naar Eindhoven. Tijdens ‘Cosmic Radio’ doet Shock Forest Group onderzoek naar elektromagnetische golven op de geboortegrond van radio van 28 maart tot en met 16 april 2023. Het collectief bestaat uit onderzoekers met uiteenlopende achtergronden in linguïstiek, mode, visuele kunst, muziek, data en ecologie. Zij zullen hun onderzoeksresultaten delen door middel van diverse presentaties op verschillende locaties in Eindhoven, waaronder een sonische installatie tijdens STRP Festival en een talk en symposium bij het Van Abbemuseum.

 

www.cosmicradio.nl

 

Experiment in onderzoek

Vanwege de diverse disciplines binnen de groep, zullen de leden verschillende paden uitzetten die gezamenlijk een open en generatief onderzoeksveld gaan vormen. Om het fenomeen van elektromagnetische golven te bestuderen zal Shock Forest Group samenwerken met verschillende makers en natuurkundigen waaronder mensen die gespecialiseerd zijn in donkere materie. Dit alles heeft als doel om kennis te verbreden over de sociale, culturele en politieke aspecten van radio en zijn materiële en immateriële manifestaties. 

Partners in Eindhoven

De groep bezoekt Eindhoven van 28 maart tot en met 16 april en komt voor een tweede onderzoeksperiode terug van 23 oktober tot en met 12 november 2023. Shock Forest Group gaat tijdens die periodes samenwerken met een breed palet aan culturele partners in Eindhoven. Het Van Abbemuseum zal haar archief en bibliotheek toegankelijk maken voor het project. Tijdens STRP Festival 2023 – met als toepasselijk thema ‘The Art Of Listening’ zal Cosmic Radio als levend lab te zien zijn van 13-16 april, met een activatie van de sonische installatie op zondag 16 april. In aanloop zal NUL ZES haar werkplaatsen beschikbaar stellen voor Cosmic Radio en in TAC Eindhoven zal de groep dagelijks te volgen zijn, werkend als een levend lab.

Oorsprong van Cosmic Radio

Dit project is de opvolger van ‘No Camouflage’; een onderzoeksproject dat Shock Forest Group heeft gedaan bij het Hembrugterrein in Zaanstad. De groep graafde daar door talloze opgehoopte lagen van koloniaal, ecologisch en institutioneel geweld. Shock Forest Group bracht dat in kaart door middel van ontdekkingen in archieven, data-onderzoek, performances en geluidsinstallaties. Creative producer Frank Veenstra (Unusual Suspects) vroeg de groep om naar Eindhoven te komen en daar ontstond het idee om te daar dieper te duiken in de betekenislagen van radio en elektromagnetische golven. Shock Forest Group zal haar experimentele methodologieën inzetten om de rijke en gelaagde geschiedenis van radio in Eindhoven te onderzoeken.

Shock Forest Group is een modulerende en van vorm veranderende entiteit. Voor Cosmic Radio zal het collectief bestaan uit zeven onderzoekers: Katya Abazajian, Sheryn Akiki, Axel Coumans, Susanna Gonzo, Nicolás Jaar, Daria Kiseleva en Jelger Kroese.

De productie Cosmic Radio is een co-creatie van initiatiefnemer Frank Veenstra (Unusual Suspects) en Powered by TINC.