Back
Services Stepping Stone

Constellations: internationale ambities voor organisaties en artiesten

Scroll

Een groep van negen partnerorganisaties van het Europe Jazz Network (EJN) bundelen hun krachten met Constellations. Constellations is een nieuw gezamenlijk uitwisselingsprogramma voor de ontwikkeling van kunstenaars dat de internationale ambities van kunstenaars en partners in de nasleep van de pandemie nieuw leven inblaast. Constellations richt zich op creatieve en persoonlijke groei, samen met herstel, welzijn en milieuzorg, door deelnemers in staat te stellen nieuwe internationale collega’s te ontmoeten en deel te nemen aan elkaars ontwikkelingsprogramma’s en netwerken.

Jazznetwerk

Elke partner heeft al zijn eigen gerespecteerde talentontwikkelingsprogramma (wij delen Stepping Stone met Belgische partner JazzLab) en heeft een van zijn alumni-artiesten voorgedragen voor deelname aan Constellations. Artiesten en partners bezoeken en nemen deel aan een ontwikkelingsprogramma of residentie in een ander land, leren over lokale ecosystemen en sluiten zich aan bij werkgroepen van muzikanten, creatieven en andere muziekprofessionals. Alle artiesten en partners zullen ook deelnemen aan belangrijke jazz netwerk evenementen zoals jazzahead! en de European Jazz Conference om een dieper inzicht te krijgen in de context. Cruciaal is dat Constellations de bestaande programma’s en evenementen maximaliseert, zodat er geen nieuwe of extra infrastructuur nodig is.

Duurzame muziekscene

Constellations bouwt voort op een gemeenschappelijk engagement voor samenwerking en voor artiesten en legt de basis voor een meer verbonden en duurzame muziekscene in heel Europa. Het zal ook een werkbaar, solide en innovatief model opleveren om anderen te inspireren hun eigen samenwerkingsverbanden op te zetten en muzikanten in staat te stellen hun horizon te verbreden. Dat doen wij met Powered by TINC met zangeres Frederike Berendsen, alias FRÉ, die op een nader te bepalen moment de Finse muziekscene gaat leren ontdekken. En vanuit het Noorse Norskjazzforum ontvangen wij in Tilburg jazzpianist Kjetil Mulelid vanaf 22 maart.

Als leden van EJN kennen we elkaars werk al – sommigen van ons al vele jaren – en we realiseerden ons het enorme potentieel van het bundelen van onze middelen, ervaring en expertise op het gebied van artiestenontwikkeling, waarbij we onze connecties gebruiken om onze kunstenaars naar het volgende internationale niveau te brengen. Door een partner en een kunstenaar uit te nodigen in de netwerken van een andere partner, vieren we de verschillen in elk van onze programma’s, gaan we het effect van de pandemie tegen en brengen we mensen en ideeën samen.

– Steve Mead, Manchester Jazz Festival

De piloteditie van Constellations loopt tot november 2023 en wordt gefinancierd door de Europese Unie en ondersteund door MusicAIRE in het kader van het Music Moves Europe-programma.

Deelnemende partners en artiesten zijn:

 

Partner & ontwikkelingsprogramma Land Artiest
JazzLab / Stepping Stone Belgium Mattias de Craene / saxofoon
Jazz Finland / Nordic Jazz Comets Finland Kaisa Maensivu / contrabas & stem
Association Jazzé Croisé (AJC) / Jazz Migration France Delphine Deau / piano
Stadtgarten Köln / NICA artist development  Germany Pablo Gīw / trompet
Synthesizer Israel Ella Ronen / zang, gitaar & toetsen
I-Jazz / Nuova Generazione Jazz  Italy Alessandra Bossa / keyboards & electronica
Powered by TINC / Stepping Stone (samen met JazzLab) Netherlands Frederike Berendsen / zang & gitaar
Norsk jazzforum / Nordic Jazz Comets Norway Kjetil Mulelid / piano
Manchester Jazz Festival (mjf) / hothouse UK Lara Jones / saxofoon & electronica