Back
Artist in residence Dock Zuid Stepping Stone TELDERMAN

Artist in Residence 2022

Scroll

Frisse blikken van buitenaf doen je beseffen wat allemaal reeds aanwezig is, en geven je hernieuwe energie. Daarom organiseert Powered by TINC jaarlijkse residenties die muzikanten de mogelijkheid bieden om zichzelf verder te ontwikkelen, andere vakgenoten te ontmoeten en om de omgeving te gebruiken als inspiratie.

In 2022 gaan vier artiesten van over de hele wereld een tweetal weken aan de slag gaan bij en vanuit Dock Zuid. Deze vier artiesten voor 2022 zijn: Kirara, Marie Gavois & Michael Klöfkorn, Canberk Ulas ft. Antonio Alemanno, en Joao Castro Pinto ft. Roel Meelkop & Jos Smolders.

Kirara (Zuid-Korea)
Artist in Resident van 25 Juli t/m 8 Augustus 2022

De in Seoul woonachtige Kirara is een dj/producer die haarzelf heeft toegelegd op electronische, opzwepende muziek waarbij schurende synthesizersounds voorop staan. Haar live-sets – boordevol met synthesizers en samplers – zijn gemaakt om op te dansen. Zij geniet in de Zuid-Koreaanse underground grote bekendheid, maar kan mede door haar identiteit als transgender moeilijk doorbreken in de Koreaanse mainstream. Ze produceert muziek aan de lopende band, stond onder andere op Trans Musicales en SXSW en was onder andere in juli 2022 in Leeuwarden te zien bij Welcome To The Village. Zij geeft aan vooral haar residency te willen gebruiken om nieuwe muziek te maken met nieuwe contacten.

Joao Castro Pinto (Portugal)
Artist in Resident van 1 november t/m 14 november 2022

Voor soundscape-kunstenaar João Castro Pinto is de residency dé gelegenheid om een publiek onder te dompelen in geluiden die Tilburg creëert en hij benadert dat uit een filosofisch aspect. Niet gek; de Portugees studeerde filosofie en verwijst naar Heidegger als het gaat om het ‘zijn in de wereld’ en wil met zijn composities het alledaagse ‘horen’ omzetten naar ‘luisteren’. Om dat te bewerkstelligen, gaat Castro Pinto rondom Dock Zuid en in de stad Tilburg geluidsopnames maken om die live als elementen toe te voegen aan een compositie waarbij gebruik wordt gemaakt van met midi-controllers en software aangestuurde electronica. Het resultaat moet een nieuw soort van perceptie zijn van de soundscape die Tilburg op zichzelf is.

Canberk Ulas (Turkije)
Artist in Resident van 7 november t/m 22 november 2022

Een jonge man met een van ’s werelds oudste instrumenten: Doedoekspeler Canberk Ulas uit Turkije sluit ook aan bij Dock Zuid’s Artists in Residence. Na zijn studie op het conservatorium in Istanbul, verhuisde Ulas voor zijn master naar Agder in Noorwegen en heeft zichzelf als doel gesteld om de grenzen van zijn melodisch instrument op te rekken en de doedoek ook harmonisch én ritmisch te gebruiken. Na een spontaan optreden met de contrabassist en Dock Zuid-resident Antonio Alemanno op het Kaustinen Folk Music Festival in Finland, smaakte die samenwerking naar meer. Met zijn residency wil Ulak meer vorm geven aan de combinatie van contrabas en doedoek en hoopt ook hij zijn netwerk te verbreden.

Marie Gavois & Michel Klöfkorn (Duitsland)
Artist in Resident van 27 juni t/m 10 juli 2022

Sampling, maar dan nét even anders: het artiestenkoppel Marie Gavois & Michel Klofkörn maken muziek van de soundchecks/repetities van musici. Dat gaat verder dan alleen het muzikale aspect: de omgevingsgeluiden en het gepraat tussendoor spelen een integrale rol in de composities van het duo. Zij mengen zich zo min mogelijk met de opnames en maken alleen gebruik van een stereomicrofoon in de ruimte. Vervolgens wordt wat is opgenomen volledig naar eigen hand gezet en zal er van een oorspronkelijk lied niets te herkennen zijn. Wel zullen zij de opgenomen band en locatie expliciet vermelden in hun compositie.

Interview met Bas van Duren

Alles over onze residenties

In 2021 hebben een zestal residenties plaatsgevonden, mede in samenwerking met JazzLab vzw: Steven Kamperman ft Bart Maris, Bram Stadhouders ft Jozef Dumoulin, Berlinde deMan ft Rutger Zuyderveldt (Machinefabriek), Rob Banken, TELDERMAN ft Gerri Jäger & Phil Meadows, Het Concreet ft Aafke Romeijn

Lees hier het artikel dat René van Peer schreef over de residenties van 2021.